Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kés - Magyar Gyártók képes leírás - Kés.tlap.hu
részletek »

Kés - Magyar Gyártók - Kés.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kes.tlap.hu » Kés - Magyar Gyártók
Keresés
Találatok száma - 16 db
Farkas Bertalan Késgyártó

Farkas Bertalan Késgyártó

Foglalkozásom vadászpuskaműves és késgyártó. Puskaműves iparomat 1995-től gyakorolom, késgyártó szakmámat pedig 1989 óta. Önálló iparosként Emődön dolgozom, saját műhelyemben. Vadász- és díszkések készítését vállalom, egyedi kivitelben is. Késeimet kizárólag kiváló minőségű anyagokból készítem. Fontos számomra, hogy termékeim ne csak szépek, hanem funkcionálisak is legyenek. Hosszú évek tapasztalatai alapján alakítottam ki modelleimet, hogy azok maximálisan kielégítsék bármely vásárló kívánalmait, legyen az vadász, vagy gyűjtő. Penge: A kések 440-c anyagból készülnek, melyet a Krupp cég készít. Gyári hőkezelési technológia szerint 57-58HRC keménységben. Élkiképzés borotvaél. Nyél: Egyedi nyélkiképzés szarvasagancsból, különleges fákból a megrendelő igényei szerint, és bronz előkével.

Hornok István

Hornok István

Régóta, több mint tíz éve foglalkozom a vadásztőrök készítésével. A tőr teljes egészében kézi munkával készül. A fémből kivágom a megfelelő formát, finomítom és edzem. Ezután kezdődik az aprólékos, nagyon gondos munka, a nyelet kivágni, felragasztani, szegecselni, aztán formára csiszolni. A nyelet impregnálni kell, hogy tartós maradjon. A penge kidolgozása is sok munkát igényel, amíg élesítem és kézzel kipolírozom, hogy tükörsíma legyen. A penge rozsdamentes acélból készül, a nyél szarvasagancsból vagy különböző fából, pl. mahagóni, poliszander, cseresznye, rózsafa, tikfa, fekete dió stb. Ezt hobbiból, a magam szórakoztatására s a vadászok legnagyobb megelégedésére készítem.

Dorkó vadászkések

Dorkó vadászkések

Borsodnádasdon már több, mint 150 éves hagyománya van. Itt élünk mi, testvérek: Dorkó István és Dorkó György. Településünk Magyarország észak-keleti részén, Budapesttől 130 km-re, a Bükk-hegység lábánál terül el. Ipari tanulóként sajátítottuk el a késkészítés mesterfogásait. Minél jobban belemerültünk a fortélyaiba, annál jelentősebbé vált számunkra, hogy megismerjük az acélok szerkezetét, hőkezelését és megmunkálhatóságát. Ennek érdekében elvégeztünk egy műszaki főiskolát. Késeinket zsűriztettük: a Kézműves Kamara iparművészeti termékké nyilvánította. 1992-ben jelentünk meg első alkalommal nemzetközi kiállításon. Azóta a vadászati szakkiállítások rendszeres résztvevői vagyunk, főként Németországban,(Nürnberg 'IWA', München, Dortmund, Hannover), Olaszországban (Bresa, Longarrone) és Ausztriában (Bécs, Salzburg, Innsbruck). Termékeink a hazai piacon is megjelennek. Késeink kizárólag kézi munkával és egyedi formatervezéssel készülnek, melyek hajtóerejét minden esetben a vadászok és a gyűjtők igényeinek kielégítése adja. Erősségünk a rugalmasság, a jó minőség és a precíz kidolgozás. Ehhez járul hozzá, hogy a penge alapanyagát az acéljáról híres Svédországból és Ausztriából importáljuk. De dolgozunk még japán és amerikai anyaggal is.

Vojkó Csaba - Miskolc

Vojkó Csaba - Miskolc

Vojkó Csaba vagyok, 1967-ben születtem. Késeimet 1990 óta készítem magas szintű kézi munkával, elsősorban vadászoknak, gyűjtőknek, műkedvelőknek. Természetesen tetszés szerinti egyéni tervek, igények alapján is dolgozom. Késeimen az ujjvédő saválló, rozsdamentes acélból készül, melyre igény szerint különböző vésések kerülhetnek. Egyedi késekhez faragással díszített díszdobozok készítését is vállalom.

Tarjányi József - Csongrád

Tarjányi József - Csongrád

Tarjányi József István vagyok. Kiskunfélegyházán születtem 1962. május 27.-én. Általános és középiskolai tanulmányaimat is ebben a városban végeztem. Érettségi után kerültem a gödöllői - mai Szent István Egyetemre -, ahol 1986-ban gépészmérnöki, majd 1988-ban mérnöktanári diplomát szereztem. 1985-ben házasságot kötöttem feleségemmel, Csatári Mártával. A következő években Csongrádon a főállású tanári munkahelyem mellett, apósom Csatári László segítségével sajátítottam el és szerettem meg a családban több dinasztiális tradícióval bíró késes mesterséget. 1987-ben született Andrea, 1992-ben Szilvia nevű gyermekem. Apósom halála után 2000-ben önálló vállalkozásba kezdtem, folytatom a családi hagyományokat, nem akartam, hogy négy generáció szakmai tapasztalata, tudása veszendőbe menjen. A több mint 100 év hagyományait előtanulmányaim segítségével sikeresen kiegészítettem, az általam készített termékekben próbálom a hagyományt és a modern ismereteket ötvözni. Termékeimet 2001 óta folyamatosan zsűriztetem. 2001-ben részt vehettem a Milleniumi sokadalom rendezvénysorozat néhány helyszínén, illetve a Mesterségek Ünnepén. Így jutottam el gyulai ill. budapesti a kézműves vásárokra. Termékeimmel részt vettem a Tisza-Maros nemzetközi kézműves kiállításon és vásáron. 2002-ben és 2003-ban is sikeresen folytatódott termékeim zsűriztetése.

Fazekas József - Pyrates

Fazekas József - Pyrates

2009-ben a Pyraster márkanév a 20. évébe lépett. Ma már a Pyraster nevet nem csak Magyarországon, hanem Szlovákiában, Csehországban, Németországban, Ausztriában, Belgiumban és Hollandiában is ismerik. A húsz évnyi munka és tapasztalat arra ösztönöz, hogy a hagyományos módszerekhez térjek vissza. Bizonyos munkákat csak a gépeken - köszörˆ, szalagcsiszoló stb. - lehet, érdemes elvégezni, de a kézi szerszámok nagyobb szerephez jutnak, mint tíz évvel ezel˜tt. A finom és végs˜ csiszolás vizes csiszolókövekkel, kézzel történik. Az éles vonalak és síkfelületek így jobban érvényesülnek a pengéken. A Pyraster mˆhelyben nem létezik sorozatgyártás, de még kisszéria sem. Nincs két egyforma kés vagy kard, mind egyedi darab. Kések folyamatosan készülnek, ezért 10-30 darabból álló készletb˜l mindig lehet válogatni. A honlapon szerepl˜ kések nagy része már elkelt, de kérésre "után gyárthatóak". Minden késnél fennáll a változtatás lehet˜sége, ha egy késforma megtetszik Önnek, elkészülhet más acélból és markolatanyagból. Egy kés az Ön terve alapján is elkészülhet. Ez azonban személyes találkozást, megbeszélést igényel, ahogy a kardok esetében is, hiszen a kardok csak megrendelésre készülnek.

Fazekas Gábor - Késplasztikák

Fazekas Gábor - Késplasztikák

Fazekas Gábor vagyok és 1968-ban születtem Tolna megyében, ahonnan aztán Komárom-Esztergom megyébe fújt a szél. Eredetileg rajztanárnak képeztek, de azóta sok minden mást is kénytelen voltam megtanulni - így a tanításon kívül dolgoztam köztisztviselőként, grafikusként, p. r. menedzserként és még több más munkakörben. Jelenleg leginkább grafikai munkákkal foglalkozom. A "térbeli gondolkodás" mindig is közel állt hozzám, a főiskolán pedig alapvetően szobrászi irányultságú képzést kaptam, így nem csoda, ha a főállásaim mellett folyamatosan bütyköltem valamit: volt, hogy bútorokat faragtam, de készítettem medálokat fából és csontból, stb. Ezekből sok mindent tanultam, de valahogy egyik sem volt az igazi - visszatekintve leginkább útkeresésnek tűnnek. A késeket gyerekkorom óta hasznos és szép tárgyaknak tartom - mindig is rajongtam egyik legősibb eszközünk leszármazottai iránt. Jó pár darab megfordult a kezemben és tetemes mennyiségű információt halmoztam fel magamban róluk. Néhány évvel ezelőtt csatlakoztam a Magyar Túlélő Portál közösségéhez (www.survival.hu), ahol - több más remek ember mellett - megismerkedhettem olyanokkal is, akik hivatásos késkészítők. Közülük különösen Hegyes Sanyinak (Hegyespenge) és Császi Zolinak (Kilden) tartozom köszönettel - rengeteg önzetlen segítséget, információt, anyagot kaptam tőlük.

Szalontai István

Szalontai István

A Szalontai kések saját tervezésű és gyártású kézműves termékek, amelynek minőségére élethosszig tartó garanciát vállalok. Valamennyi kés kiváló alapanyagokból készült, vágóeszközként használva korlátlan ideig megőrzi minőségét. Az élethosszig tartó garancia nem terjed ki a fa, csont nyélanyagok természetes változásaira és a nem rendeltetésszerű használatból eredő rongálásra. A penge idővel élezést igényel.

Debreczeni Sándor

Debreczeni Sándor

A világ összes késkészít˜je, szinte megszállott ˜rült. Közéjük tartozom én is. Egy jó vadászkésnek élesnek, esztétikusnak kell lennie. Az elkészítés során arra törekszem, hogy az Isten által megadott készség segítsen ahhoz, hogy mikor kész vagyok a munkámmal, az minél nagyobb örömet tudjon szerezni azon embereknek, akik tisztelni tudják késeimet. Ezen iparmˆvészeti termékek minden egyes darabja egyedi, melyek használatra és reprezentációs célokra készítek. El˜állítok t˜rt, kést, bicskát, tantót, kardot. Teljesen egyedi technikával dolgozom, egyedi anyagokkal, igény szerinti megrendelésre. Összeállításuk nagyon sok id˜t kíván, akár 20- 80 órát is igénybe vehet egy-egy remekmˆ. A legszebbek vadászoknak, protokolláris ajándékozásra, vagy gyˆjt˜k kezébe kerülnek. 51 darab min˜sített munkám van, ebb˜l 26 A kategóriát ( A Magyar Iparmˆvészeti Kamara által ítélt legmagasabb min˜sítés) kapott.

Hirdetés
Tumpek Ferenc

Tumpek Ferenc

1975 óta gyártok késeket, kézimunkával. 1990-ben alapítottam meg vállalkozásomat, melynek két jellemz˜ irányvonala van. DNC sztenderdkések és Tumpek kések készítése. A logo és a cég elnevezése gyermekeim és feleségem neveinek kezd˜betˆib˜l származik, a kosfej emblémát pedig azért választottam, mert mind a két gyermekem a kos havában született. A vállalkozásomban 5 f˜s team dolgozik, amely kizárólag egyedi és kisszériában készít késeket, t˜röket. A magas szintˆ kézi munkával készült kések szakért˜k, gyˆjt˜k és mˆkedvel˜k értékes kései. Választékos anyagokból tökéletes kivitelezésben készülnek a kések. Az elkészült kések félreismerhetetlen gyakorlatias design-nal rendelkeznek. Minden DNC késnek a markolatvég felé vékonyodó kialakítása van, amit a szakzsargon "Taper Tang"-nak nevez. Az ujjvéd˜ króm acélból készül, ami saválló és rozsdamentes anyag. A képek alatt látható információs lista részletesen tájékoztatja Önt a méretekr˜l a tömegekr˜l és egyéb részletekr˜l. Az adatok lényegtelen eltéréseit a kézmˆves készítésnek kell betudni. A "különleges kiszerelések" táblázata segítségével Ön összeállíthat egy individuális DNC kést.

Marek Csaba

Marek Csaba

Kés. Használati eszköz, olykor dísztárgy. Néha magunk választjuk, néha más választja nekünk. Lehet kicsi, vagy nagy, zsebre tehető, ővre fűzhető... Ami fontos: legyen kézreálló, bárhol jól használható, és persze borotva éles. Az igazi öröm, ha késünk nem tucattermék, hanem egyedi darab. A jó kést öröm használni, kézbe venni. Persze gondozást is kíván, de ez inkább kedvtelés, mint kötelesség. Tisztítjuk, élezzük, olajjal kezeljük. Én szeretem a késeket, és igyekszem olyan darabokat készíteni, amelyek révén Önök is rabjai lesznek ezeknek a nagyszeru eszközöknek.

Kertész Attila késkészítő

Kertész Attila késkészítő

1986 óta gyártok késeket, kézimunkával. Eleinte a helyi acélgyárban (Salgótarján) reprezentációs célokra, majd 1996-tól Földi Sándor barátommal dolgoztunk egy közös műhelyben. 2009 elejétől külön váltunk és saját műhelyben folytatom a kések készítését. Két fő irányvonalam van, mely meghatározza munkámat. A sztenderd vadászkések, melyeket a vadászok igényei és tapasztalatai alapján alakítok ki, valamint az egyedi, gyűjtői kések. Az egyedi kések díszítésénél más mesterek munkái is megjelennek késeimen (scrimshaw, bulino, faragás, gravírozás) A tokok legnagyobb részben továbbra is Földi Sándor munkái. 2004-től tagja vagyok a Magyar Késmíves Céh-nek.Késeimet folyamatosan zsűriztetem a Népi Iparművészeti Tanács által.

Orsai Henrik - Japán kardok

Orsai Henrik - Japán kardok

Orsai Henrik a nevem, Budapesten születtem 1963-ban, a Nyúl évében. Pályafutásomat egy művészeti iskolában kezdtem, majd a vasas szakmában folytattam. Volt szerencsém kézbe venni és tanulmányozni több tucat eredeti régi japán kardot. Katanákat, wakizashikat, tachikat, tantókat, valamint naginatát és yarit is. Régi szenvedélyem a gyakorlókard-készítés. Iaitókat készítek, amelyek tökéletes másai az eredeti japán kardoknak. Nem a hagyományos japán eljárással készítem a pengéket, de nem is könnyűfém ötvözetből, mint amiből manapság a legtöbb iaito készül.

Földvári István - solymásztőr készítés

Földvári István - solymásztőr készítés

Nevem Földvári István. 1993 óta nyújt kézzelfogható örömet ragadozómadaraim röpte, zsákmányolása. Korábbi tőrvívó múltam és a vadászatok inspiráltak arra, hogy solymásztőröket készítsek. Egyszerű, de nemes anyagokból, manuális munkával formálom meg ezeket a sajátos, de számunkra nélkülözhetetlen tarkózótőröket. Vadászmadaraink érdekében a pengéknek nincs élük, csak hegyük. Ennek az az oka, hogy sokszor a solymászmadár lábujjai között kell megejteni a kegyelemdöfést. Ilyenkor, éles pengével könnyen vadásztársunk sérülését okozhatnánk. Ha megnézed munkáimat és elgondolkodsz azon, hogy miért is fontos ez az eszköz, biztosan szükségét érzed, hogy Neked is legyen egy kezedhez és egyéniségedhez illő solymásztőröd.

Szankovits Tibor - Kakasos Kések

Szankovits Tibor - Kakasos Kések

Szankovits Tibor nívódíjas népi iparmˆvész valamint fiai Viktor és Örs készítik a világszerte elismert Kakasos Késeket. A két fiú elmondhatja magáról, hogy apjuk, nagyapjuk, dédapjuk és ükapjuk is késkészít˜ mesterek voltak már az 1800-as évek elejét˜l kezdve. ˜seink hagyományait meg˜rizve kézmˆves technológiával az évszázadok alatt kiforrott szakmai fogások felhasználásával készülnek alkotásaink. Fontosnak tartjuk, hogy a magyarság gazdag forma és díszít˜ világát meg˜rizzük, ápoljuk, és tudásunk szerint gazdagítsuk. Minden munkánkat a népi iparmˆvészeti tanács zsˆri számmal látta el.

Helmrich Kések

Helmrich Kések

A kés. Sokaknak egy használati eszköz, de az igazán kést szerető embereknek egy megbízható társ a mindennapokban, különleges szépségű darab egy gyűjteményben, vagy éppen vágyakozás tárgya. Azt azonban kijelenthetjük a kés mára ikonná vált.

Tuti menü